Jedľa - príbuzná smreka, rod jednodomých vždyzelených drevín. Vlasť – Severná Amerika, krajiny východu – Čína, Japonsko, Kórea, Ďaleký východ. Pri popise jedle si osobitnú pozornosť zaslúži koruna-je pyramídová, s jednou osou kmeňa a vetvami usporiadanými do úrovní. Ihlice sú sploštené, dvojstenné, s pruhmi na spodnej strane. V dôsledku voskového kvetu sa ihly javia ako belavé. Na vrchole ihličia je zárez typický len pre jedľu. Ihlice sú pripevnené k vetve diskoidne rozšírenou základňou vo forme prísavky, takže keď spadne, zostane stopa vo forme jazvy. Ihličie vždyzelenej ihličnatej jedle žije bez opadnutia niekoľko rokov. Koreňový systém jedle je hlboký, ale nie rozvetvený. Šišky sa objavujú v hornej tretine koruny, zvyčajne tmavšej farby a stoja na konároch. Rod jedľa má viac ako 50 druhov.
Všetky jedle dobre rastú na otvorených plochách v jednotlivých stromoch aj v skupinách. Sú náročnejšie na vlhkosť pôdy a vzduchu. Sú mrazuvzdorné. Sú svetlomilné a zatienenie tolerujú len v mladom veku. Pôdy preferujú hlinito-piesočnaté, mierne vlhké, bohaté na živiny a nemajú radi vysokú hladinu podzemnej vody. Jednou z dôležitých podmienok pre pestovanie jedle je miesto chránené pred vetrom a čerstvý vzduch. Jedle sú svetlomilné rastliny.