Sadenica Jedľa sibírska
Výška rastliny: 30-40cm.
Kvetináč: 2L.
Sadenica Jedľa sibírska
Abies sibirica je latinský názov neopadavého ihličnanu, ktorý sa po slovensky nazýva jedľa sibírska a pochádza z tajgy. Zaraďuje sa do čeľade Pinaceae - borovicovité. Strom sa prirodzene vyskytuje v chladnom podnebí na vlhkých pôdach v horách alebo v povodiach v nadmorských výškach 1 900–2 400 m. Má typický kónický až vretenovitý tvar. Kultivar sa vyznačuje rovným, vysokým kmeňom, so stredne veľkou kužeľovitou korunou, prípadne s previsnutými vetvami. Vetvy vyrastajú praslenovito. Tmavozelené ihličie je usporiadané v dvoch plochých radoch, hrebeňovito uložené, na vrchole jemne vykrojené. Má sýtu, veľmi výraznú vôňu. Kvety sú jednodomé, strom kvitne v apríli av máji. Šišky na vetvách nevisia, ale pri všetkých jedlách vyrastajú smerom nahor, a pokiaľ sú nezrelé, majú zelenú farbu. Zrejú 2-3 roky, následne sa rozpadajú. To je dôvodom, prečo puky z jedlí nikdy nenájdete vcelku spadnuté na zemi.
Jedľa sibírska dobre odoláva tieni a mrazom a prežíva teploty až do -50 °C, čo z nej robí jeden z najodolnejších známych stromov. Obľubuje humózne pôdy s kyslým pH, stanovište umiestnené na plnom slnku a so strednou zálievkou. Pre jedľa sibírskej je dôležitý pravidelný prísun vlahy, predovšetkým u novo vysadených jedincov a tiež v období dlhšie trvajúceho sucha. Stromčekom prospieva aj občasné prihnojenie. V prípade, že vedľa seba na jednom stromčeku vyrastú dva vrcholky, jeden z nich odstráňte. Zaštipovaním bočných výhonkov rýchlejšie dosiahnete hustejší vzhľad.