Moruše majú viac ako tritisícročnú históriu. Ich liečivé účinky využívali starí Číňania, v Európe potom Gréci a Rimania. Dnes ich považujeme za superpotravinu. Šťava z plodov moruše i sušenej moruše pôsobí ako veľmi silný antioxidant, ktorý podporuje zdravie nášho tela na mnohých úrovniach. Moruše obsahujú veľké množstvo vitamínov hlavne vitamín C, A, E, karotenoid zeaxantín a z minerálov napríklad železo, draslík, horčík. Plody moruše obsahujú tiež resveratrol, ktorého zvýšené hladiny v krvi sú spájané s ochranným účinkom na srdce a krvný obeh. Moruše sú prospešné pre udržanie normálnej hladiny cukru v krvi. Jeho konzumácia prospieva relaxácii a kvalite nášho kvalitného nočného spánku. Plody moruše sa považujú za antioxidant. Ako väčšina sušeného ovocia, aj moruše podporujú zdravie čriev a pravidelné vylučovanie. Moruše sa môžu v receptoch používať ako náhrada malín a černíc. Chutia však sladšie a pripomínajú med alebo figy.
Moruše uprednostňujú teplejšie podnebie, ale vďaka svojej mrazuvzdornosti a schopnosti regenerácie znesú aj nižšie teploty v miernom pásme. Preto ju môžete bez problémov pestovať vo svojej záhrade. Pestovanie moruše je veľmi jednoduché, pretože nepotrebuje takmer nič. Výhodou je, že kvitnú neskôr, takže nezamŕzajú ako jablone, čerešne a iné naše ovocné stromy.