Marhule môžeme používať rôznorodo. Najčastejšie ich konzumujeme v surovom stave so šupkou. Chutné sú aj zavárané, či v podobe džemov. Po ich spracovaní však strácajú veľa vitamínu C. Obsahujú karotén, niacín zvyšujúci výkonnosť, kyselinu listovú vplývajúcu na krvotvorbu, či rast buniek a kyselinu pantonénovú pôsobiacu blahodarne na vlasy. Konzumácia marhúľ spomaľuje starnutie, zlepšuje náladu, odstraňuje pocity únavy a poruchy sústredenosti. Zlepšujú tiež imunitný systém, posilňujú sliznicu, spevňujú vlasy, nechty, či pokožku. Marhule pomáhajú pri pocitoch sucha v hrdle a astmatických ťažkostiach.
Marhule preferujú skôr suchšiu pôdu, s neutrálnou kyslosťou okolo pH 7, ľahšieho typu. Ťažká pôda príliš zaťažuje korene marhúľ. Stanovište vyberieme dostatočne teplé, svetlé a slnečné.