Ostrica chocholnatá Milk Chocolate
Výška rastliny: 30-40cm.
V kvetináči.
Ostrica chocholnatá Milk Chocolate
Carex petriei Milk Choclat je netradične sfarbená trsovitá trvalka zo známej čeľade Cyperaceae - šáchorovité. Radí sa medzi neopadavé. Táto nízka vždyzelená tráva dekoratívneho vzhľadu narastá do výšky 30-45cm. Vytvára trs úzkych aj veľmi jemných vláknitých listov vo farbe mliečnej čokolády s červenkastým nádychom. Farba listov sa nemení v priebehu celej sezóny. Hnedé kvety vykvitajú až v novembri, preto ich v našich podmienkach prakticky neuvidíme. Horný klas je tvorený samčími kvetmi, avšak ostatné klasy sú zložené zo samičích kvetov.
Ostrica Petreiova Milk Choclat v záhrade
• Vďaka jemnej štruktúre listov veľmi dobre vynikne v trvalkových výsadbách.
• Odporúča sa aj jej výsadba v kvetináčoch.
• Ostrice vytvárajú zaujímavý efekt, pokiaľ je vysadených viac rastlín pohromade.
• Vďaka svojim dekoratívnym listom dokonale vynikne v akomkoľvek záhone.
• Pre svoju odolnosť voči suchu sa úspešne pestuje aj v skalkách.
Ostrica Petreiova Milk Choclat má v obľube slnko alebo mierny polotieň a priepustné, rovnomerne vlhké pôdy. Nie je náročná na pestovanie, pretože toleruje vlhkú aj suchú pôdu. Trávu na jeseň nestriháme, ale až na jar odstránime suché listy alebo rovno celý trs zostrihneme na približnú výšku 5-10 cm. Na jar staršie, široké porasty ostrice rovnomerne rozdelíme a rozsadíme. Sadenice odporúčame pravidelne zavlažovať. Rastlina vyžaduje pred zimou našu pozornosť. U nás nie je úplne mrazuvzdorná, preto ju treba na zimu prikryť čečinou alebo suchým lístím. Odoláva síce mrazom do -25 °C, avšak proti vymŕzaniu jarných výhonov je potrebné prikryť ju na zimu čečinou alebo suchým lístím.